individuals Certificate Revocation List checker

Έλεγχος ανάκλησης πιστοποιητικών ιδιωτών της παλιάς ΑΠΕΔ (από 1/8/2013 και μετά).

Συχνά ο υπάλληλος έρχεται αντιμέτωπος με την ανάγκη ελέγχου εγκυρότητας των πιστοποιητικών με τα οποία έχουν υπογραφεί κάποια ψηφιακά έγγραφα. Η διασικασία όπως της υπογραφής και ελέγχου των πιστοποιητικών έχει αλλάξει και πλέον οι αδηγίες που δίνονται από την ΑΠΕΔ βάζουν πολλά χειροκίνητα βήματα και κάποια είναι μάλλον σκέτη ζαλάδα.

Οι οδηγίες που δίνονται στον σύνδεσμο Έλεγχος εγκυρότητας Εγκεκριμένης Ηλεκτρονικής Υπογραφής της παλιάς ΑΠΕΔ απαιτούν την εκτέλεση των (σχετικά απλών) βημάτων 1, 2, 3, 4 και μετά αρχίζουν να γίνονται πιο δύσκολα τα πράγματα. Στο βήμα 5 πρέπει να βρούμε και να σημειώσουμε τον σειριακό αριθμό (Serial Number) του πιστοποιητικού και στο βήμα 6 μας δίνει οδηγίες πως να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας τη λίστα ανάκλησης ψηφιακών πιστοποιητικών.

Αυτό δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, μέχρι να παρατηρήσουμε πως αυτό το αρχείο είναι φτιαγμένο για να το διαβάζει ο υπολογιστής, κάποια μηχανή, κάποιο πρόγραμμα και σε κάθε περίπτωση όχι άνθρωπος. Όχι λογικός άνθρωπος!
Και αυτό μας ζητείται να κάνουμε στο βήμα 7, σαν παράλογοι! Να ανοίξουμε το αρχείο και να ψάξουμε μέσα στην ατέλειωτη λίστα με τους σειριακούς αριθμούς να βρούμε τον σειριακό αριθμό του πιστοποιητικού που βρήκαμε στο βήμα 5. Πόσες ατέλειωτες ώρες μπορούμε να φάμε για να ελέγξουμε ένα έγγραφο; Αν έχει μάλιστα δύο ή τρεις υπογραφές το καθ’ ένα, με 2-3 έγγραφα έχουμε φάει χαλαρά όλη τη μέρα μας.

Για να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση ξεκίνησα με μία προσπάθεια να αυτοματοποιηθούν τα βήματα 6 και 7. Στη σελίδα https://www.vasileiadis.eu/crl μπήκε ένα πεδίο αναζήτησης στο οποίο αντιγράφουμε τον σειριακό αριθμό και πατώντας το διπλανό κουμπί ή το πλήκτρο [ENTER], αναλαμβάνει η σελίδα να κάνει την αναζήτηση για εμάς, επιστρέφοντας μας για την ημερομηνία ανάκλησης, εάν έχει ανακληθεί το πιστοποιητικό. Ξεμπερδεύουμε λοιπόν πολύ πιο γρήγορα και ασύγκρητα πιο εύκολα. Ο έλεγχος τώρα από θέμα ωρών έγινε θέμα 2-3 δευτερολέπτων.

Αναζήτηση ανάκλησης με σειριακό αριθμό πιστοποιητικού

Για να πάμε ένα βήμα ακόμα τη διευκόλυνση μας ώστε να μην χρειάζεται να ψάχνουμε και τον σειριακό αριθμό του πιστοποιητικού, μπήκε στη σελίδα και ένα δεύτερο πλαίσιο στο οποίο με σύρσιμο και απόθεση (drag ‘n’ drop) ελέγχουμε τα αρχεία pdf για την ύπαρξη πιστοποιητικών (κατάλληλων για ψηφιακή υπογραφή) και εμφανίζουμε πληροφοριακά στοιχεία για να μπορεί εύκολα ο χρήστης να αποφασίσει για την εγκυρότητα του υπογεγραμμένου pdf αρχείου.

Έλεγχος ανάκλησης των ψηφιακών υπογραφών που υπάρχουν σε ένα PDF αρχείο (μεγέθους μέχρι 16MB).

Οπότε αυτό που μένει στον υπάλληλο είναι να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ασφαλούς χρονοσήμανσης και ώρα που λέει η χρονοσφραγίδα πως υπογράφηκε.